دنیای غرب امروزه از بحران خاصی رنج میبرد. ما هرروز شاهد آن هستیم که رفتارهای خشونتآمیز بچهها و نوجوانان، مشکلات عصبی، خودکشی و استفاده از مشروبات در آنان، بیشتر و بیشتر میشود. تقریباً میتوان گفت که امروزه همة والدین در مورد روشهای تربیتی جدید و قدیمی فکر میکنند و از خودشان میپرسند، کدام روش بهتر و مؤثرتر است. اما این کارها فایدهای ندارد و مشکلات فرزندانمان هر روز بیشتر از روز قبل میشود. بعضی از والدین فکر میکنند که این مشکلات به خاطر این است که آنها آزادی عمل زیادی به فرزندانشان میدهند، برخی دیگر نیز فکر میکنند روشهای تربیتی غلط قدیمی، مثل تنبیه بدنی و فریاد زدن بر سر کودکان، عامل اصلی این اتفاقات است. دیگران نیز بر این عقیده هستند که این مشکلات و ناهنجاریهای رفتاری در بچهها به خاطر تغییرات جامعهی مدرن است.
بسیاری از خانوادهها معتقدند که تماشای بیشازحد تلویزیون و تبلیغات مخرب و رفتارهای خشونتآمیزی که در آن نشان داده میشوند، باعث به وجود آمدن اینهمه جرم و جنایت در جامعه میشوند.
مشخص است جامعه نقش به سزایی در به وجود آمدن چنین مشکلاتی دارد و دولتمردان میتوانند راهحلهای مناسبی در این زمینه ارائه دهند، اما قسمت عمدهی چنین مشکلاتی از خانواده نشئت میگیرند بسیاری از مشکلات فرزندان ما در خانه و خانواده شروع میشوند و میتوان این مشکلات را همانجا؛ یعنی در خانه و خانواده حل کرد. والدین نهتنها باید منتظر ایجاد تغییرات بنیادین و اساسی در جامعه باشند، بلکه خودشان نیز باید سعی کنند فرزندانی قوی و با اعتمادبهنفس بالا، دارای روحیهی همکاری و سازگاری تربیت کنند. بیشتر مشکلات فرزندان ما، در خانه و خانواده شروع میشوند و میتوان این مشکلات را همانجا؛ یعنی در خانواده حل کرد.
والدین برای اینکه بهتر بتوانند با تغییرات جامعه کنار بیایند، باید در روشهای تربیتی خود تجدیدنظر کنند. در طول دویست سال اخیر، افراد از آزادیها و حقوق اجتماعی بیشتری برخوردار بودهاند؛ جامعهی ما نیز از این اصل کلی مستثنا نبوده است. اما خانوادهها به این موضوع توجه چندانی ندارند و هنوز از روشهای تربیتی قدیمی استفاده میکنند. والدین باید مهارتهای تربیتی خود را ارتقا بخشند تا بتوانند فرزندانی سالم و خوب تحویل جامعه دهند. افرادی که در بازار مشغول کسبوکار هستند بهخوبی میدانند که اگر میخواهند در این بازار رقابتی، دوام آورده و سرپا بمانند، باید مدام با نوسانات بازار خود را تغییر دهند و طبق الگوهای جدید و نیازهای جامعه پیش بروند. به همین صورت والدین نیز اگر میخواهند فرزندان آنها قادر باشند در این عرصه، رقابت کنند و در جامعه سالم بمانند، باید با الگوهای جدید و درست تربیتی آشنا باشند و از آنها در تربیت فرزندانشان استفاده کنند.
منبع: برگرفته از کتاب بچههای بهشتی.