معرفی کتاب جایگاه فلسفی اخلاق در تحلیل فیلم
این کتاب شامل چهار فصل است. عناوینی همچون پیشفرضها و زمینهها، ارزش و ارزششناسی، نسبت فیلم با اخلاق و نسبت جنبه اخلاقی با جنبه زیبا شناسی فیلم فصلهای این کتاب است.
1
معرفی کتاب جایگاه فلسفی اخلاق در تحلیل فیلم
نویسنده کتاب جایگاه فلسفی اخلاق در تحلیل فیلم( با تاکید بر دیدگاه میانهرو) جواد امین جندقی است؛ این کتاب توسط پژوهشکده باقرالعلوم(ع) منتشر شده است. این کتاب شامل چهار فصل است. عناوینی همچون پیشفرضها و زمینهها، ارزش و ارزششناسی، نسبت فیلم با اخلاق و نسبت جنبه اخلاقی با جنبه زیبا شناسی فیلم فصلهای این کتاب است.
پرسش اصلی در پژوهش حاضر، این است که آیا قبح اخلاقی یک فیلم را میتوان با ضعف زیباشناختی و هنری آن یکسان دانست و بر این اساس، از منظر زیباشناختی، فیلم دارای قبح اخلاقی را فیلمی ضعیف توصیف کرد؟ به سخنی دیگر، آیا میان قبح اخلاقی فیلم و ارزش زیباشناختی آن نسبت فلسفی برقرار است؟ برای نمونه، آیا فیلم «تولد یک ملت» (۱۹۱۵) ساخته گریفیث" را تنها به این دلیل که سیاه پوستان را با تصویری منفی نشان می دهد و نژادپرستی را ترویج می دهد، می توان از منظر زیباشناختی دارای ضعف و نقص دانست؟ اگر جواب مثبت باشد، آیا این قبح اخلاقی، ضعف زیباشناختی است؟ یا تنها می توان یک اثر را مورد ارزیابی اخلاقی قرار داد، بدون اینکه قبح را همان ضعف زیباشناختی دانست؟ جریانها و رویکردهای مختلف فلسفی پاسخ های متفاوتی را در این باره ارائه کردهاند. در این نوشتار، این پرسش با تأکید بر دیدگاه «اخلاق گرایی میانه رو» که یکی از جریانهای معاصر فلسفی است، بررسی میشود.